Biografi Syed Mokhtar Albukhary

Biografi Syed Mokhtar Albukhary

RM 19.90

Condition: Baru [New]
(Harga produk tidak termasuk harga pos)119.2122
Detail produk:

Tajuk : Biografi Syed Mokhtar Albukhary
Penulis : Premilla Mohanlall
Harga : RM19.90
ISBN : 9789671157107

Sinopsis

Syed Mokhtar Albukhary merupakan antara hartawan yang terkenal di Malaysia. Namun, tidak banyak yang diketahui mengenai beliau. Biografi ini, yang berdasarkan temubual eksklusif dan penyelidikan penulis, memberi gambaran serba sedikit berkenaan kehidupan masa kecilnya dan keluarganya yang telah menerapkan nilai-nilai yang membentuk peribadinya hari ini.

Penerima manfaat Dasar Ekonomi Baru, satu program tindakan afirmatif, Syed Mokhtar telah mengambil peluang terhadap polisi yang memberi ruang kepada usahawan Bumiputera. Beliau enggan mengguna pendekatan "Ali Baba", melibatkan perniagaan dengan usahawan Cina berjaya yang hanya akan meletakkan beliau sebagai pelabur pasif dan sekadar makan hasil tanpa berusaha.

Sebaliknya, beliau berusaha mempelajari selok-belok dan terlibat sepenuhnya dalam perniagaan yang dimilikinya. Ini menjadikan beliau lebih tabah menghadapi cabaran dan sekaligus muncul antara nama terbesar dalam landskap korporat Malaysia masa kini.

Buku ini juga mengetengahkan hubungan baiknya dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, cabaran-cabaran yang dihadapinya ketika era Abdullah Ahmad Badawi serta kesukarannya berdepan liputan negatif media. Keterbukaan dan kejujuran yang ditampilkan dalam buku ini menjadikannya unik dalam konteks Malaysia, sama seperti individu yang dijadikan bahan penceritaannya.

0 ulasan :

 
Created By SoraTemplates | Distributed By MyBloggerThemes